biały wosk pszczeli – cera alba

Pszczoły produkują nie tylko znany wszystkim miód, ale również i wosk. Wyróżnia się dwie odmiany wosku pszczelego biały oraz żółty. Są one nie mniej przydatne ludziom niż miód, ponieważ oba woski są składnikami wielu kosmetyków oraz maści. Biały wosk pszczeli jest bezsmakowy, ma niekrystaliczny, matowy oraz drobnoziarnisty skład. W czasie podgrzewania tworzy miękką i plastyczną masę, która nie rozpuszcza się w wodzie. Ze względu na swoją wysoką twardość naturalny biały wosk pszczeli (cera alba) nie jest wykorzystywany w formie bezpośredniej podstawy maści, ale jest jednak stosowany w mieszaninie z płynną parafiną ewentualnie z olejami jako emulgator.

bee wosk pszczeli

źródło: pixabay

Skutkiem tego można na niego natrafić w balsamach, kremach do twarzy i pod oczy, naturalnych podkładach ochronnych, w szminkach, cieniach do powiek, tuszach do rzęs, kremach peelingujących, a także w sztyftach przeznaczonych do wybielania płytki paznokcia. Biały, naturalny wosk pszczeli wykorzystuje się też chętnie do tworzenia modeli zębów, środków czyszczących, w leśnictwie, a także do produkcji farb artystycznych.

cera alba beeswax

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s